NASVETI

Z učinkovito in premišljeno rabo lahko bistveno vplivamo na porabo električne energije. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate porabo in s tem tudi vaš mesečni račun za elektriko.

Energijsko varčni prazniki

Kako prihraniti energijo v času praznikov?

1. Investirajte v nakup LED božičnih luči. Čeprav so varčna svetila malce dražja, z njimi na daljši čas prihranimo, saj le-ta porabijo do 90 odstotkov manj električne energije kot žarnice z žarilno nitko.

2. Božične lučke vklopite šele zvečer. Vklopite luči šele takrat, ko se stemni in jih izklopite še preden odidete v posteljo. In ko se odpravite od doma, nujno izklopite vsa svetila.

3. Zmanjšajte gretje (termostat), ko imate goste v hiši. Več ljudi v bivalnem prostoru pomeni dodatno toploto brez stroškov za vas, tako lahko znižate temperaturo vsaj za 1 stopinjo.

4. Kupujte darila, ki za uporabo ne potrebujejo elektrike ali baterij. Če ste kupili ali dobili darilo, ki za svoj namen zahteva baterije, razmislite o nakupu polnilnih baterijskih vložkov in polnilca, saj se po nedavnih raziskavah sodeč (energyquest) 40% vseh baterij nakupi med prazniki. Namesto tega se raje prepustite lastni kreativi in podarite kakšno osebno stvaritev iz naravnih materialov.
Po končani uporabi navaden baterijski vložek nikar ne zavrzite med mešane odpadke, saj vsebuje težke kovine, ki nikakor ne sodijo vanj, ampak v posebej za to namenjeno odlagališče – t.i. reciklirne zbirnike.

5. Pred nakupom preverite ali je elektronika (npr. informacijsko telekomunikacijska oprema, gospodinjski aparati) certificirana z oznako Energy Star®, saj tovrstni izdelki porabijo do 60 odstotkov manj električne energije. Več informacij o tem programu najdete naslednji povezavi http://www.eu-energystar.org/.

6. December je obenem tudi čas, ko dom preprosto mora dišati po piškotih, zato izkoristite energijo pečice tako, da pečete več vrst dobrot hkrati. In nikakor ne odpirajte vrat pečice med peko, saj tako znatno zmanjšate temperaturo v pečici. Obenem zmanjšajte ogrevanje prostora (termostat) med peko, saj toplota pečice dodatno ogreje bivalni prostor.

7. Odstranite dekoracijo od vira toplote. Prepričajte se, da radiatorjev ne ovira dekoracija, božično drevo ali drugi kosi pohištva, saj le-ti zmanjšujejo toploto v prostoru.

8. Za svetlobni okras zunanje okolice uporabite solarne luči, ki se čez dan polnijo s pomočjo sončne energije in ponoči svetijo.

Da bi varčno zakorakali v novo leto, pa vam je na naši spletni strani na voljo tudi aplikacija za zmanjšanje vaših stroškov in izračun prihrankov: http://prihranki.uresnicujmo.si/.

Projekt izvaja:

  • sponsors
© 2011 - 2021 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.