Video natečaj 2016/2017

VARČNOST JE POSTALA HIT!

Maribor, 30. 3. 2017 – V četrtek, 30. marca je premiero doživel videospot Neishe in učencev OŠ Poljčane in OŠ Puconci. Energijski hit so zmagovalci letošnjega natečaja »Uresničujmo z energijo varčujmo«, ki ga vsako leto organizira družba SODO, posneli januarja v RA studiu v Mariboru. Danes pa so svojo varčevalno glasbeno uspešnico tudi predstavili.
 

Ogledate si ga lahko tukaj

 

 

SNEMANJE VIDEOSPOTA "NAJ BO VARČNOST HIT!"

Varčnost je postala HIT!

Maribor, 27. 1. 2017 – V petek,  27. januarja 2017, so se v RA studiu v Mariboru zbrali zmagovalci natečaja »Uresničujmo z energijo varčujmo«, ki ga vsako leto organizira družba SODO. Učenci OŠ Puconci in OŠ Poljčane so skupaj s popularno slovensko pevko Neisho »zmiksali« in zapeli svojo varčevalno glasbeno uspešnico.

Za natečaj, na katerem je sodelovalo 14 osnovnih šol z 18 prispevki, so osnovnošolci zadnjih treh razredov osnovnih šol po Sloveniji pripravili pesmi in videospote s tematiko varčevanja z energijo in ohranjanja narave. Glede na število spotov, ki so sodelovali na natečaju in trud, ki so ga učenci vložili vanje je jasno, da se mlade ustvarjalke in ustvarjalci še kako zavedajo, kako nujno in pomembno je varčevanje z energijo.

Letos zmagovalca kar dva!
Letošnji natečaj distribucijskega operaterja električne energije SODO d. o. o. »Uresničujmo, z energijo varčujmo« je potekal že četrto leto zapored, prvič pa se je zgodilo, da sta bila zmagovalca kar dva: OŠ Poljčane z videospotom »Naj bo varčnost HIT!« in OŠ Puconci z videospotom »Energijski hit«. Zmagovalni pesmi sta bili oznanjeni 19. decembra 2016, na gradu Jable, kjer se je otrokom pridružila tudi popularna slovenska pevka Neisha. Vsem sodelujočim šolam je družba SODO podarila varčne računalnike, zmagovalce pa je čakala prav posebna nagrada!

Zmagovalci v studio z Neisho
Zmagovalci natečaja so v petek, 27. januarja 2017, tudi posneli svoj Energijski hit – pesem in videospot, ki sta nastala z združitvijo obeh zmagovalnih pesmi. V Mariborskem studiu se je zbralo 19 otrok, ki so se skupaj z Neisho zagnano lotili glasbenega ustvarjanja. Sporočilo njihove pesmi je enostavno a sila pomembno: »Skrbno premislimo svoje ravnanje, saj naš planet povrne nam sanje«.

Maja, Nuša in Teja, učenke OŠ Puconci, ki so v studio stopile med prvimi, so si bile po snemanju enoglasne – najbolj si bodo zapomnile, kako so z Neisho popevale svoj energijski hit. Timea, učenka OŠ Poljčane, je povedala: »Nikoli si nismo mislili, da je to [snemanje] tako, zdaj pa, ko smo to doživeli je izkušnja enkratna«. Potrdil ji je tudi sošolec Vid, ki je med snemanjem večkrat poskrbel za smeh: »Fajn je bilo, čeprav smo večkrat ponavljali, ker nam je malo uhajal ritem«. Aneja, ki je v videospotu odpela solo tudi sicer obiskuje ure solo petja, a studijsko snemanje je bilo zanjo povsem nova izkušnja: »Vedno sem si želela, da bi pela v profesionalnem studiu in zdaj sem »ful« vesela.« Z otroki se je strinjala tudi Neisha, ki je otroke ves čas snemanja spodbujala in jim svetovala, na koncu pa za mikrofon poprijela tudi sama.
 

ZAKLJUČEK NAGRADNEGA NATEČAJA »URESNIČUJMO, Z ENERGIJO VARČUJMO!« V LETU 2016/2017

Maribor, 19. 12. 2016 – V Avditoriju Gradu Jablje v Loki pri Mengšu je danes potekal zaključni dogodek natečaja za osnovne šole »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«. Natečaj je že četrto leto zapored organizirala družba SODO d. o. o., z namenom osveščanja in spodbujanja mladih pri razmišljanju o varčevanju z energijo.

Direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek je ob tej priložnosti povedal: »Prav vi, otroci, ste najbolj zaslužni za spreminjane ustaljenih in potratnih navad pri porabi električne energije. S svojim odnosom do okolja vplivate na prihodnost vseh nas. Vaši videospoti jasno pokažejo, da vam ni vseeno kako ravnamo z naravo in okoljem.«

Letos se je na natečaj odzvalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije
Družba SODO je k sodelovanju v projektu povabila 24 osnovnih šol. Odzvalo se je 129 učencev iz 14 osnovnih šol, ki so skupaj z mentorji ter koordinatorkami izdelali 18 videspotov. V njih so na duhovit, poučen in ustvarjalen način prikazali rešitve, s katerimi lahko z zgolj malimi koraki bistveno zmanjšamo porabo električne energije na šoli, doma in v lokalni skupnosti. Na tokratnem natečaju so učenci in učenke z izdelavo videospotov »Naj bo varčnost hit!« prikazali, kako sami prispevajo k smotrnejši in preudarnejši rabi električne energije ter, da je varčnost lahko tudi zabavna.

Komisija je pri ocenjevanju prejetih filmov upoštevala dve merili, in sicer jasnost in sporočilnost vsebine videospota ter ustvarjalnost pri njegovem besedilu, glasbeni in vizualni izvedbi.


Tretje mesto je pripadlo učencem OŠ Toma Brejca Kamnik z videospotom »Mamo to«, drugo mesto so zasedli učenci OŠ Belokrajnskega odreda Semič »Energija«. Prvo mesto je tokrat pripadlo kar dvema osnovnima šolama in sicer učencem OŠ Puconci z videospotom »Energijski hit« in učencem OŠ Poljčane z videospotom »Naj bo varčnost HIT!«.


Vsem sodelujočim osnovnim šolam je družba SODO donirala varčni namizni računalnik z zaslonom, učenci prvih treh zmagovalnih osnovnih šol pa tudi dodatne zanimive nagrade. Za osvojeno tretje mesto bo OŠ Toma Brejca Kamnik obiskala Muzej elektroprenosa Fala Laško drugo mesto je OŠ Belokranjskega odreda Semič prineslo obisk Hiše eksperimentov v Ljubljani, zmagovalci OŠ Puconci in OŠ Poljčane pa bodo skupaj z Neisho združeno pesem in spot posneli v pravem profesionalnem studiu. Neisho je ustvarjalnost osnovnošolcev navdušila: »Res vam je uspelo napisati, uglasbiti in zaigrati pravi hit. Čestitke! Končna odločitev o tem, kdo je najboljši, je bila res težka.«

Timea in Aneja, učenki OŠ Poljčane sta ob tem povedali, da so se projekta lotili pri filmsko-novinarskemu krožku, pri pripravi videa pa so jim bili v pomoč številni učitelji in drugi delavci šole. Podobno so z nami delili učenci OŠ Puconci, ki so se še posebno zahvalili svojemu hišniku. Učence OŠ Belokranjskega odreda Semič, ki so z enim svojih spotov zasedli drugo mesto, je pohvalila tudi njihova mentorica ga. Sonja Malnarič in pri tem povedala »Fino je, da je pri projektu nekaj, kar otroke motivira. Tako zraven naredimo ogromno stvari. To, da dobijo vse sodelujoče šole nagrado, se mi zdi fenomenalno. To je super meni kot mentorici, navdušeni pa so tudi učenci.«


Vse kratke filme, ki so prispeli na natečaj »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« si lahko ogledate na:

Facebook "Uresničujmo, z energijo varčujmo!" 

Projekt izvaja:

  • sponsors
© 2011 - 2021 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.