NASVETI

Z učinkovito in premišljeno rabo lahko bistveno vplivamo na porabo električne energije. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate porabo in s tem tudi vaš mesečni račun za elektriko.

Računalnik

 • Ko je le mogoče, uporabljajmo prenosni računalnik, saj porabi približno 70 % manj energije kot namizni.
 • Ne uporabljajmo ohranjevalnika zaslona: Ohranjevalniki zaslona ne pomagajo varčevati z energijo. Še več, nekateri grafično intenzivni ohranjevalniki zaslona lahko povzročijo, da računalnik porablja več energije in preprečujejo, da bi preklopil v stanje »spanja«.
 • Po izklopu računalnika izklopimo tudi modem in DSL usmerjevalnik in se tako izognemo dodatni porabi električne energije.
 • Računalnik porabi 30 % energije za aktivno delovanje, v stanju pripravljenosti pa kar 70 %, zato ga izklopimo, ko ga ne uporabljamo.
 • Uporabljajmo razdelilec s stikalom za vklop in izklop, kar nam olajša izklop iz elektrike. 
 • Prilagodimo svetilnost monitorja: bolj svetlo sliko kot prikazuje računalniški monitor, več energije porabi. V temni sobi ali drugih okoljih z manjšo svetlobo velja zmanjšati svetilnost monitorja, saj so naše oči bolj občutljive na svetlobo. S tem bomo tudi znižali obremenitev oči.
 • Reciklirajmo staro računalniško opremo:  oddajmo svojo staro računalniško opremo v razgradnjo. Podjetja, ki sodelujejo v procesu recikliranja računalniške opreme, bodo poskrbela, da so posamezni deli računalnikov ustrezno ločeni ter razgrajeni, mi pa bomo na ta način pripomogli k varovanju okolja in ohranjanju narave.
 • Ko kupujemo, kupujmo zeleno: že ob nakupu računalnika ali drugega tehničnega izdelka preverimo njegovo oceno po standardu ENERGY STAR®, ki opisuje njegovo porabo energije. Računalniki, ki prestanejo preizkus ENERGY STAR®, v spanju porabljajo manj kot 15W energije. 
 • Očistimo operacijski sistem: sčasoma imamo v računalniku nameščenih vse več programov in aplikacij. Čeprav nekaterih med njimi tudi ne uporabljamo, lahko delujejo v ozadju in tako porabljajo več računalniških virov. S pritiskom kombinacije tipk Ctrl-Alt-Del bomo priklicali prikaz aktivnih programov/procesov, zatem pa jih lahko v nadzorni plošči odstranimo ali onemogočimo.
 • Izklopimo polnilnike: polnilnike naprav, kot so prenosniki, tablice ali mobilni telefoni, velja po polnjenju izklopiti iz vtičnice. Sicer ti polnilniki porabijo skoraj toliko energije kot med polnjenjem omenjenih naprav. Glede na veliko število teh naprav lahko z izklapljanjem polnilnikov prihranimo veliko energije ter med 35 in 70 kg CO2 letno.
 • Izklopimo računalnik, če ga ne bomo uporabljali dlje časa: Če vemo, da računalnika ne bomo uporabljali dlje časa (npr. več kot dve uri), ga izklopimo. Povprečna poraba sodobnega računalnika je 100W in več, zato ga velja izklopiti ali vklopiti stanje pripravljenosti. Na nek zmeren čas nastavimo tudi avtomatični izklop trdih diskov (na primer po pol ure brezdelja). Kljub splošnemu mnenju, da vklapljanje in izklapljanje škodi računalniku, takšna navada bistveno ne vpliva na njegovo vzdrževanje.
 • Preklopimo v varčni način: v nastavitvah nastavimo, da se monitor preklopi v stanje varčevanja z energijo po 20 ali manj minutah neaktivnosti, disk pa po 30 minutah. To preprosto izvedemo v nadzorni plošči operacijskega sistema Windows. Tako bomo zmanjšali porabo energije računalnika, ko ta ni v uporabi.
 • Ko ugasnemo računalnik, ugasnimo tudi monitor:  ko ugasnemo računalnik, ugasnimo tudi monitor - LCD v spanju porabi okoli 5W, ko je ugasnjen (tipka spredaj) pa 1-2W. Tudi računalnik porabi okoli 2W elektrike, ko je ugasnjen (zato da ga lahko vklopimo s tipko na ohišju namesto s stikalom kot pri starih računalnikih). Če naprav dlje časa ne bomo uporabljali (počitnice), jih popolnoma izklopimo. Obvarovali jih bomo pred udarom strele, pa še prihranili bomo. v stanju pripravljenosti ("stand by" - ko ga ugasnemo z daljincem) namizni računalnik porabi 2W + monitor 2W = 4W, kar v desetih dneh dopusta nanese 960 W.

Projekt izvaja:

 • sponsors
© 2011 - 2021 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.