NASVETI

Z učinkovito in premišljeno rabo lahko bistveno vplivamo na porabo električne energije. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate porabo in s tem tudi vaš mesečni račun za elektriko.

TV

  • Televizor, ki je ugasnjen in tako v stanju pripravljenosti, porabi približno 9 kWh na mesec. Trend velikih TV ekranov lahko poveča porabo električne energije za dva krat ali tri krat. Zato bodimo pri nakupu novega TV sprejemnika pozorni na porabo električne energije med funkcijo pripravljenosti (stand by). Posebej ekonomična naprava med funkcijo pripravljenosti porabi le 0,1 W.
  • Če uporabljamo več TV aparatov, premislimo ali jih res potrebujemo. Če je odgovor »ne«, jih izklopimo iz električnega omrežja. 
  • Aparate po vsaki uporabi izklopimo iz vtičnice. To nam olajša razdelilec s stikalom za vklop in izklop.
  • Najbolje je, da elektronske naprave v dnevni sobi (TV, DVD predvajalnik, stereo sistem) priklopimo v en električni razdelilec. Ko naprav ne uporabljamo, izklopimo razdelilec in prihranki bodo več kot očitni.
  • V vtičnicah ne puščajmo neaktivnih polnilcev in adapterjev.
  • LCD in predvsem plazma sprejemniki z zasloni večjih dimenzij porabijo tudi do dvakrat ali trikrat več eneregije kot novejši navadni katodni (CRT) TV sprejemniki. Če še vedno uporabljamo katodni televizor ali monitor, velja razmisliti o bistveno bolj varčnem LCD-ju -novejši LCD televizorji z LED tehnologijo veljajo za ene najbolj varčnih porabnikov. Med vsemi tremi skupinami televizorjev (LED, LCD in plazma) so se LED televizorji izkazali za »podnebne prvake«.
  • Najbolj zahrbtne pri porabi energije so tiste naprave, ki so prižgane ves čas, njihova poraba pa je vse prej kot zanemarljiva. Tu prevladujejo predvsem routerji, usmerjevalniki in televizijske signalne škatle. Tri take naprave, ki neprestano gorijo, lahko porabijo energijo v vrednosti 10 % stroška za energijo. Zato jih je smiselno ugašati ob neuporabi.
  • Raziskava učinkovite rabe energije v Sloveniji je pokazala, da ima več kot polovica slovenskih gospodinjstev računalnike in 37 % televizijske sprejemnike in hi-fi naprave v stanju pripravljenosti. Kar 59 % gospodinjstev pa ima občasno vklopljene naprave ob računalniku ali televizorju, kljub temu, da jih ne potrebuje. Ti rezultati kažejo, da Slovenci nismo zelo osveščeni glede racionalne porabe energije.

Projekt izvaja:

  • sponsors
© 2011 - 2021 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.