NASVETI

Z učinkovito in premišljeno rabo lahko bistveno vplivamo na porabo električne energije. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate porabo in s tem tudi vaš mesečni račun za elektriko.

Tiskalnik

  • Ko tiskalnika dlje časa ne potrebujemo, ga izključimo iz električnega omrežja: tiskalnik porabi 30 % energije med tiskanjem, 70 % energije pa med »čakanjem« (stand-by) na naslednje tiskanje.
  • Primerjajmo porabo energije pred nakupom naprave: navadni tiskalnik porabi veliko manj energije kot laserski, saj porabi le desetino zahtevane energije laserskega tiskalnika.
  • Tiskalnike in skenerje vklopimo le po potrebi: tiskalnik porabi 30 % energije med tiskanjem, 70 % energije pa med »čakanjem« (stand-by) na naslednje tiskanje.
  • Ko izbiramo nov tiskalnik, preverimo, če ima možnost samodejnega izklopa po izbranem času: samodejni izklop izklopi tiskalnik po izbranem času in tako varčuje z energijo. Ob začetku tiskanja se tiskalnik samodejno vklopi sam.
  • Ko izbiramo nov tiskalnik, lahko izberemo tudi takšnega, ki je namenjen zmanjševanju globalnega segrevanja in stroškov delovanja, hkrati pa nas pri nakupu ne stane več: takšni tiskalniki z upravljanjem/varčevanjem s pomočjo posebne programske opreme porabijo do 40 % manj energije, s štirimi orodji za varčevanje s papirjem pa omogočajo zmanjšanje porabe papirja do 70 %.

Projekt izvaja:

  • sponsors
© 2011 - 2021 SODO sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo, d. o. o.